Bij Dagbesteding De Scheperij werken we dagelijks aan het bevorderen van een duurzame en natuurlijke leefomgeving, en daar spelen onze varkens een bijzondere rol in. Onder leiding van Fokke-Jan helpen onze dieren op een innovatieve manier met het bestrijden van de woekerplant berenklauw in Paterswolde. De varkens zijn hier op uitnodiging van Meerschap Paterswolde, de organisatie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van wateren als het Paterswoldsemeer en het Hoornsemeer. Het omringende gebied onderhoudt het Meerschap ook, daar worstelt het met de planten berenklauw en Japanse duizendknoop.De krant van Tynaarlo heeft een prachtig artikel geschreven over onze Tamworth varkens en wat ze betekenen voor het natuurbeheer.

Berenklauw staat bekend als een gevaarlijke plant. Het sap ervan kan ernstige brandwonden veroorzaken bij mensen en dieren. Traditionele bestrijdingsmethoden zijn vaak schadelijk voor het milieu, maar bij De Scheperij pakken we het anders aan. Onze varkens hebben namelijk een natuurlijke voorliefde voor deze plant. Door berenklauw op te eten en de wortels uit te graven, zorgen zij ervoor dat de plant zich niet verder kan verspreiden.

Deze milieuvriendelijke aanpak is niet alleen effectief, maar sluit ook perfect aan bij onze missie van duurzaam en verantwoord landbeheer. De varkens krijgen een natuurlijke en voedzame maaltijd, terwijl wij bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit in de regio.

Benieuwd naar meer over hoe onze varkens de natuur helpen? Lees het volledige artikel in de Krant van Tynaarlo hier.

Bij De Scheperij zijn we trots op onze samenwerking met de natuur en de mensen om ons heen. Samen maken we Paterswolde een stukje mooier!